Twiegsnieder

Twiegsnieder

Sinds maart 2011 geeft het DAN een halfjaarlijks periodiek uit onder de zeer toepasselijke naam 'De Twiegsnieder'. Deze naam herinnert aan het vlechtverleden van Noordwolde, toen de twiegsnieders in de wijde omgeving - soms tot aan Ommen toe - wilgenteen sneden om dan met een grote bundel op hun rug terug te keren naar ons dorp. Op het omslag staat zo'n twiegsnieder afgebeeld in een prachtige afbeelding van de hand van Jan Bakker, leraar tekenen aan de vroegere Rijksrietvlecht-school in Noordwolde. 

De Twiegsnieder verschijnt twee keer per jaar, steeds kort voor de zg. Sneupersdagen van het DAN. Tijdens zulke dagen kunnen belangstellenden in een ongedwongen sfeer foto's, kaarten, tijdschriften en andere documenten uit het Dorpsarchief bekijken en desgewenst kopieën laten maken. 

De inhoud van De Twiegsnieder is zeer gevarieerd. Naast algemene informatie over het DAN zijn er enkele vaste rubrieken: verhalen uit het volksleven van Jan Wilgenteen en grepen uit het gemeente-archief van Cor Trompetter. Ook Martin van Nieuwenhoven levert regelmatig zeer interessante bijdragen. Soms wordt een zg. themanummer samengesteld. Zo is aandacht geschonken aan de intocht van Sint Nicolaas in Noordwolde door de jaren heen en ook zijn artikelen en foto's gepubliceerd rond het feit dat in 1914 de eerste tram door Noordwolde reed. Tenslotte levert de vraagrubriek 'Wie/wat is dit?' vaak verrassende antwoorden van lezers op. 

De uitgave van De Twiegsnieder zou niet mogelijk zijn zonder de steun van het bedrijfsleven van Noordwolde e.o. Een 20-tal sponsors maakt het mogelijk om alle donateurs van het DAN De Twiegsnieder geheel gratis aan te bieden als blijk van waardering voor hun onmisbare steun.